При виготовленні домашнього йогурту одним із важливих компонентів є закваска – це мікроорганізми, які запускають процес ферментації молока і роблять йогурт кислим і в'язким. Один із способів отримання закваски для йогурту – використання вже готового йогурту як стартова культура.

Для того щоб вибрати відповідний йогурт як закваску, необхідно звертати увагу на кілька ключових факторів. По-перше, бажано вибирати йогурт без доданих ароматизаторів, барвників та консервантів – чистий, натуральний йогурт. Також варто звернути увагу на склад закваски: він повинен містити молочнокислі бактерії, такі як Lactobacillus bulgaricus та Streptococcus thermophilus, які зазвичай присутні у більшості комерційних йогуртів.

Якщо у вас немає можливості придбати комерційний йогурт, можна використовувати домашній йогурт як закваску. Однак варто врахувати, що важливо зберегти безперервність інфекції. Після приготування першого батча домашнього йогурту потрібно залишити трохи йогурту (близько 2-3 столових ложок) і використовувати його для заквашування наступної партії йогурту. Таким чином, початковий йогурт відіграватиме роль закваски для наступних партій.

Який йогурт можна використовувати як закваску
Марка йогуртуМолокоВідсоток жирностіЧас ферментаціїПримітки
ДанонКоров'я2,5%8-10 годинМає бути без добавок
ActiviaКозяче3%10-12 годинРекомендується використовувати нежирний варіант
Савушкін продуктСобаче4,5%12-14 годинНедоступно для людей

У домашніх умовах також можна використовувати вершки чи натуральне молоко, але тільки не знежирене! Для його заквашування не підійде готовий магазинний йогурт, необхідна спеціальна бактеріальна закваска, в яку входить комплекс пробіотиків: термофільний стрептокок, 2 види лактобактерій та біфідобактерії..20 жовт. 2020 р.

Який йогурт можна використовувати для закваски?

Як закваска підійде несолодкий йогурт без ароматизаторів та добавок і з позначкою «Містить живі культури» на упаковці.

Чи можна використовувати магазинний йогурт для закваски?

Сьогодні як закваска для йогуртниці вигідно використовувати будь-який магазинний йогурт, який не тільки надасть новому продукту бажаної консистенції, але й поділиться оригінальним смаком. Для цієї мети можна придбати закваску в аптеці або на ринку.

Чи можна замість закваски використати йогурт?

Чому не можна використовувати звичайні йогурти як закваску? Але магазинні йогурти, особливо з коротким терміном зберігання, теж містять корисні бактерії – скажуть прихильники заквашування на покупних йогуртах. Так, вони містять бактерії, але ніяк не можуть виступати як закваска!

Що можна використати замість закваски для йогурту?

Як закваска підійдуть кефір, ряженка, кисляка або сметана. Брати їх потрібно в пропорції сто мілілітрів на літр молока. Головне – переконайтеся, що вибраний продукт досить свіжий. Справа в тому, що час життя кисломолочних бактерій обмежений.